Grönt är det nya svarta

En av tidens stora trender är det gröna elementet. Vi har aldrig tidigare varit så medvetna om livsstil, motion, sunda livsmedel, ekologi och miljö, som vi är nu. Det märks bl.a. i den ökande försäljningen av ekologiska produkter, i trädgårdar och på gröna altaner, som dyker upp i ett allt större antal i stadsmiljön. Allt fler trivs med en aktiv fritid och hittar gröna andningshål där de kan stressa av från en hektisk vardag.

Det gröna elementet märks även i butiken. Gröna plantor i såväl butik som butikscenter kan bidra till att skapa helt nya upplevelser för kunderna.

Om du vill hänga med och erbjuda en attraktiv shoppingdestination, dvs. en plats dit kunderna vill gå, ska du kunna erbjuda flera funktioner än bara möjligheten att köpa dina produkter. Här spelar rekreation en allt större roll. Det ska finnas ställen där man som kund kan dra sig tillbaka från säljbudskapen och sysselsätta sig med andra saker.

Tidigare omgavs shoppingcentren endast av p-platser, men i dag gör många mycket mer av omgivningarna. Shoppingcentret Emporia vid Malmö, som syns på förstasidan, är ett bra exempel. Här är hela taket inrett med grönt och trevliga sittplatser, så att man kan koppla av och njuta av utsikten över Öresund.

Expedit shop solutions - Grønt er det nye sort


Även innanför är det gröna väl synligt i form av bl.a. lodräta pelare av plantväggar som ingår som en integrerad del av arkitekturren och förbinder våningarna med varandra.
 
DEN GRÖNA STADEN

Signalvärdet av grönt går inte att undvika. Nu upplever stadsrummet en verklig grön invasion. Det är attraktivt att bo i stan, men den moderna människan kommer samtidigt att ha en synlig koppling till naturen. Fokus är att få mer liv i gatubilden och skapa en atmosfär som integrerar butiker, caféer och uterum med varandra. Vi ser även en tendens till att utomhus och inomhus blandas. Naturen dras in i hem och byggnader.

HITTA PLATSEN LODRÄTT

Då utrymmet i staden är begränsat kan lodräta ytor med fördel användas till gröna lösningar. Här är plantväggen ett perfekt sätt för att skapa lodrätta plantmiljöer. Det kan vara en ätbar vägg med örtkryddor eller en vacker grön fokuspunkt i eller på en byggnad. Men det finns även många andra, otraditionella sätt att skapa naturliknande miljöer som kan användas i butiken.
 

Expedit shop solutions - Grønt er det nye sort 

Det är värt att komma ihåg att plantor även förbättrar inomhusklimatet. De rensar luften på skadliga partiklar och dämpar ljud. Om man vill föra in det gröna elementet i sin butik kan man välja den ambitionsnivå som man vill ha - allt från den manuella versionen till den fullt automatiserade - styrd t.ex. via en app. Tillsammans med en serviceordning gör det underhållet enkelt och problemfritt.

GRÔNA PLANER
Expedit har bred erfarenhet av gröna lösningar i butiksmiljöer. Vi har samarbetspartners runt om i Norden och om du vill ha mer konkreta gröna planer står vi redo att hjälpa dig att få ut dem i livet.

 Expedit shop solutions - Grønt er det nye sort